Oedeemtherapie

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie is een specialisatie gericht de behandeling van lymfoedeem, een abnormale ophoping van vocht in een arm, been of elders in het lichaam. De reden van het ontstaan van lymfoedeem kan divers zijn. Het oedeem kan aangeboren zijn, ontstaan door een operatie of ongeval, maar vaker is de oorzaak een operatie of bestraling in verband met een vorm van kanker.

Lipoedeem is ook een vorm van oedeem, dit is een aandoening waarbij het vetweefsel onregelmatig verdeeld is over het lichaam, waardoor de benen relatief dikker zijn dan de rest van het lichaam. Ook de behandeling hiervan valt binnen de oedeemtherapie.

Behandelmethoden

  • Compressietherapie: zwachtelen en aan laten meten van een therapeutisch elastische kous
  • Oefentherapie: oefeningen om de spieren als “pomp” te gebruiken en ademhalingsoefeningen
  • Manuele lymfedrainage: als ondersteuning van de compressietherapie in de beginfase om het volume van het lymfoedeem zo snel mogelijk te verminderen
  • Lymfetaping
  • Adviezen en begeleiding zodat u na de initiële behandelfase het lymfoedeem zelfstandig onder controle kunt houden.

     

     
      Behandelmogelijkheden lipoedeem:
  • Informatie over de aandoening lipoedeem
  • Begeleiding bij het opbouwen van een oefenprogramma
  • Informatie over het gebruik van therapeutisch elastische kousen
oedeemtherapie-zoetermeer.jpg__283x424_q85_subject_location-141,212_subsampling-2

Lymfaping

De tape wordt in smalle stroken aangelegd vanaf een gekozen afvoergebied naar het gebied met een ophoping van lymfevocht. Hierdoor wordt de lymfatische afvoer 24 uur per dag gestimuleerd. De huid wordt op rek gebracht en de tape zonder aanvullende rek aangelegd. Onder de tape ontstaat een drukverlaging, waardoor de initiële lymfevaatjes beter kunnen openen. Het dichte netwerk van lymfvaatjes in deze laag kan, door het drukverschil, vocht uit het omringende weefsel opnemen.

Onder de tape wordt prelymf (vrij vocht tussen de cellen) gemakkelijker opgenomen, dit zorgt weer voor een beter lymftransport naar de grotere lymfvaten. De drukverschillen tussen de stroken tape stimuleren daarbij de lymfafvoer nog eens extra. Tijdens beweging is er bovendien sprake van een micromassage-effect.