Chronisch

In de basisverzekering is een vergoeding opgenomen voor chronische fysiotherapie, maar wat houdt dat precies in? Het gaat hier om een specifieke lijst met chronische aandoeningen die is opgesteld door de Rijksoverheid.

 

Vergoeding chronische fysiotherapie

Om fysiotherapie vergoed te krijgen vanuit de basisverzekering, moet je een aandoening hebben die op de chronische lijst staat. Als dit zo is, krijg jij fysiotherapie vanaf de 21e behandeling vergoed. Dit betekent dat je de eerste 20 behandelingen zelf moet betalen. Verwacht je vooraf dat je veel fysiotherapie nodig gaat hebben? Dan kun je je ook aanvullend verzekeren voor die eerste twintig behandelingen.
 
Deze eerste 20 behandelingen hoef je maar één keer per behandelingstype te betalen. Je hoeft dus niet elk jaar opnieuw deze eerste paar behandelingen te betalen, omdat de twintig behandelingen gelden per aandoening en niet per kalenderjaar.
Wil je overstappen van zorgverzekering en je hebt een chronische aandoening waarvoor je fysiotherapie gebruikt, dan is dat geen probleem. De fysiotherapeut moet aan jouw nieuwe zorgverzekeraar laten weten dat je de eerste behandelingen al hebt betaald, waardoor je dit niet opnieuw hoeft te betalen.

De behandelingen die door de basisverzekering worden gedekt, vallen eerst onder het eigen risico van de verzekerde.
Let er op of jouw zorgverzekeraar een contract heeft met jouw fysiotherapeut, anders is de kans aanwezig dat je zelf een deel van de rekening moet betalen.
Een verwijsbriefje van de huisarts is meestal niet vereist voor een bezoek aan een fysiotherapeut, tenzij de zorgverzekeraar dit uitdrukkelijk verlangt. Bij een (chronische) aandoening zal er echter wel eerst een diagnose moeten worden gesteld door een arts/specialist.

 

Vergoeding aanvullende verzekering

Mensen met andere klachten die niet op de chronische lijst staan, kunnen een zorgverzekering met aanvullende dekking voor fysiotherapie afsluiten. Een andere optie is om de behandelingen zelf te betalen.
De vergoedingen van oefentherapie Cesar/Mensendieck vanuit een aanvullend pakket komen overeen met de vergoedingen voor fysiotherapie.
Dit geldt niet voor manuele therapie! Het aantal behandeling per verzekeraar voor manuele therapie ligt meestal lager. Controleer je polis of neem contact op met de zorgverzekeraar voor de vergoeding en voorwaarden.
 

Wanneer kom ik in aanmerking voor vergoeding?

Heel mooi natuurlijk zo’n vergoeding voor chronische fysiotherapie, maar hoe weet je of jouw klachten hieronder vallen? Jouw fysiotherapeut kan je precies vertellen of jouw klachten onder een van de aandoeningen vallen die voor vergoeding in aanmerking komen. Weet je al precies wat voor aandoening je hebt, maar weet je niet of dit vergoed wordt? Dan kun je dit ook altijd navragen bij de zorgverzekeraar.
Lees meer: https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/fysiotherapie